Isolering

Isolering, u-värde och isoleringstips

Att tänka på

Här nedan har jag samlat ett antal frågeställningar du bör tänka på innan du beslutar dig för att isolera en eller flera delar av ditt hus. Det är alltid bra att vara förberedd och kunskap kan bespara dig både pengar och tårar.

 

Behöver jag tilläggsisolera?

Att tilläggsisolera är oftast något man tjänar på ekonomiskt, men att få ett hus 100% energieffektivt är varken realistiskt eller önskanssvärt. För att ta reda på om, var och hur mycket som behöver isoleras behöver du genomföra en energibesiktning som mäter och beräknar U-värdet för ditt hus. Det finns företag som utför detta åt dig och kan ge dig en offert på vad en isolering kommer kosta, samt få reda på hur mycket du kan spara på detta i form av minskade energikostnader.

 

Isolera själv eller anlita proffs?

Att isolera själv är av uppenbara orsaker det billigaste alternativet, och är du händig kan du utföra det själv. Detta kräver dock att du har koll på var och hur du skall isolera, samt vilka material som är de bästa för ändamålet. Exempelvis isolering i krypgrund kan vara både besvärligt och riskfyllt, och värt att överlåta åt proffs. Fundera noga på vad du klarar av eller ej innan du sätter dina planer i verket.

Ett vanligt fel när man isolerar själv är att man antingen använder för lite isolering = fortsatt högt värmespill, eller att man använder för mycket isolering = för dyr kostnad i förhållande till effekt. Detta har dock de professionella företaget koll på åt dig.

 

Begär offert och kontrollera företag i förväg

Ta inte första bästa bud om du söker ett företag för att utföra en isolering åt dig. Det finns många som konkurrerar om dig som kund, och priserna kan skilja mycket. Även kvalitén på utförd energibesiktning och/eller isolering kan variera, så kolla upp företagens referenser innan du anlitar någon.

Företagets ålder kan vara en bra riktlinje att gå efter. Skojare, fuskare och andra oseriösa företag försvinner ofta från marknaden, medan kvalitétsmedvetna företag blir kvar i branschen. Detta är dock inte skrivet i sten, men ha det i bakhuvudet.

ServiceStart kan du söka efter företag som genomför isolering åt dig. Du kan begära offert från företag i din närhet och kontrollera referenser innan du anlitar någon. Snabbt och enkelt!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)