Isolering

Isolering, u-värde och isoleringstips

Lecablock

Leca används förutom i kulor även i form av lecablock, vilket används i en modern husgrund där de muras ihop. Dessa block täcks med puts för att stå emot fukt och isolera bättre, men kräver en ordentligt utförd dränering  för att stå emot väta. Undermålig eller felaktigt utförd dränering får fukt att tränga igenom lecablocken och kan ge upphov till bekymmersamma fuktproblem i källare.

leca-murblock.jpg

Lecablock i sig har ett högt u-värde, särskilt om de används vid enkelmurar. Man bör därför bygga dubbelmur med isolering för att inte få för höga värmeförluster. Det finns dock sk. isoblock, lecablock med isolering som har ett lägre u-värde. Dessa är ofta lämpliga vid bygge av exempelvis källarväggar, vilka då stänger fukt och kyla ute och minimerar risken för fukt och mögelskador. Tillräcklig dränering måste dock även vara utförd.

Eftersom lecablock är porösa suger de lätt åt sig vatten och fukt. Vid murande används därför alltid puts och murbruk för att skapa en tålig yta. Du kan hitta prisvärda lecablock av olika typer hos ByggMax genom att klicka här.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)